Share

[Get This]

Home » Književnost, Umjetnost » Članka Todorić – thumb

Članka Todorić – thumb

ZAGREBAČKA policija spremno je jutros dočekala akciju osam aktivista Građanske akcije ispred sjedišta Agrokora vlasnika Ivice Todorića, kao da se radi o događaju od najvećeg rizika.  www.index.hr

Kako su nam potvrdili aktivisti, najmanje deset policajaca bilo je jutros spremno za njihov dolazak, dodajući da se policija čak rasporedila po parkiralištima oko zgrade Cibone, u neposrednoj blizini središta Agrokora, prije početka same akcije, kako bi znali kojem su automobilu došli. Prema fotografijama razvidno je kako je bilo šest policajaca u uniformama, a kod pretresa automobila vidljivo ih je još nekoliko “u civilu”.

Policija pronašla “subverzivni transparent” podrške za Šprajca

Za sada nisu poznati razlozi ovakve policijske akcije, s obzirom da je bilo svega osam aktivista, što je daleko ispod brojke 20, koja se smatra “javnim okupljanjem”, a za što je potrebna dozvola MUP-a. Isto tako aktivisti već duže vrijeme imaju isti i prepoznatljiv performance u kojem prvo razviju transparent na kojem piše: Bajiću, ovdje su milijarde. Transparent se  fotografira, a nakon toga slijedi priopćenje medijima.  I to je to. No, policija je očigledno prepoznala subverzivnu akciju.

Podsjetimo da su aktivisti prvo upozoreni da ne mogu raširiti transparent, zatim su legitimirani od strane MUP-a , a nakon toga pregledan je i automobil u kojem su bili transparenti poput onog “podrška za Šprajca”.

Pregled automobila: Kada te okruži hrpa policajaca

Neslužbeno iz policije doznajemo kako su aktivisti iz predostrožnosti legitimirali aktiviste, kao i da se ne radi o “pretresu automobila” nego o “pregledu” s obzirom da su imali dozvolu vlasnika automobila. Naime, za pretres automobila policija bi trebala nalog kojeg nije imala.

“Rekli su nam da znaju da smo došli s automobilom te tražili da se otvori kako bi izvršili pretres. Kada te okruži toliko policajaca, jednostavno ih slušaš. Nemamo mi baš iskustva. Oni su točno znali koji automobil treba otvoriti i sve. Sve su znali!”, kažu nam iz Građanske akcije komentirajući jutrošnji incident s policijom.

Ni u doba HDZ-a ovako
Iz Zagrebačke policije poručili su nam kako se službeno priopćenje o ovom događaju očekuje u popodnevnim satima. Vrlo vjerojatno, što nam za sada nije i službeno potvrđeno, netko je iz Agrokora, zatražio zaštitu od aktivista te pozvao policiju. Jedino na taj način može se objasniti postupanje policije s obzirom da nije riječ o javnom okupljanju.
“Ovo danas je definitivno bila najgora policijska represija do sad, Pretres auta? S kojim pravom?”, pitaju se na kraju aktivisti Građanske akcije.

comment closed

Copyright © 2012 · Kultura · All Rights Reserved ·